W obliczu zmiany klimatu, pogorszenia jakości wody i utraty różnorodności biologicznej patrzymy na glebę jako żyjący organizm o wielu funkcjach. Gleb oprócz funkcji produkcyjnej, która jest ściśle związana z rolnictwem. uczestniczy m.in. w zapobieganie powodziom i suszom poprzez zatrzymywanie wody w glebie, bierze udział w obiegu składników odżywczych, sekwestracja CO2, oczyszczaniu wody poprzez redukcję zanieczyszczeń, oraz stanowi siedliska dla organizmów.
W prezentacji skupiamy się na roli gleby w retencjonowaniu wody a tym samym w zapobieganiu stratom substancji nawozowych. Wskazujemy które dobre praktyki rolnicze przekładają się na troskę o strukturę gleby, zwiększenie materii organicznej w glebie czy ograniczenie erozji gleby.
»POBIERZ PREZENTACJĘ W PDF«
Gleby odgrywają kluczową rolę w gromadzeniu wody, jej oczyszczaniu wspierając jednocześnie różnorodność biologiczną. Zdrowa, żyjaca gleba jest gwarantem zdrowej żywności